Waar wij vandaan komen. Hoe het komt dat wij denken

Het woordsysteem, met dank aan Grard Westendorp

| 0 comments

In 2004 verscheen het boek “Spraakmakers”. Een bijzonder boek omdat de auteur, Grard Westendorp, hierin een vondst beschrijft die ons denken over mensen reuzenstappen verder brengt: het woordsysteem. Deze vondst is een grote inspiratiebron geweest voor enkele hoofdstukken in mijn nieuwe boek En toen was er het woord

GEAAls sociaal wetenschapper/evolutionair gedragswetenschapper heeft Grard Westendorp in de loop van dertig jaar ontdekt wat mensen anders maakt dan dieren: het gebruik van woorden. Deze briljante vondst is niet minder dan een handvat om de hele mensheid te analyseren; het inzicht zou bijvoorbeeld Socrates bijzonder geholpen hebben. Het gebruik van woorden maakt mijn verhaal compleet over hoe de aarde tot stand is gekomen, inclusief datgene wat op aarde tot stand is gekomen. Mijn “Geagonia” is niet compleet zonder begrip van het   woordsysteem. 

Van woorden naar religies
De consequenties van het woordgebruik voor de mensheid kunnen niet worden overschat. Zo legt Grard Westendorp bijvoorbeeld uit hoe het woordgebruik invloed heeft op de verhouding tussen vrouwen en mannen. Ook tipt hij aan hoe machtsverhoudingen door woorden worden beïnvloed. Ik ga hierop door en plaats de briljante vondst van Grard in een groter kader. Zo verklaar ik het ontstaan van religies uit het gebruik van woorden. Zo vanzelfsprekend als iedereen het vond dat rijpe appels uit de boom vallen, totdat Newton er een algemene natuurwet in herkende, zo vanzelfsprekend vinden wij mensen het dat we kunnen praten. Tot Grard in het woordgebruik ons typisch mens-zijn herkende en daarmee een origineel inzicht creëerde in wie wij zijn.

Illuster rijtje
Voor mij  hoort Grard Westendorp thuis in een illuster rijtje mensen met baanbrekende inzichten,. Een rijtje waarin ook namen voorkomen als Sigmund Freud (grondlegger van de psycho-analyse), Carl Woese (grondlegger van de hypothese van de RNA-wereld), Charles Darwin (grondlegger van de evolutietheorie), Andreas Vesalius (grondlegger van de menselijke anatomie), Stanley Miller (die aantoonde dat organische moleculen kunnen ontstaan uit anorganische moleculen, dus dat leven kon ontstaan uit materie), Watson en Crick (die de DNA structuur hebben ontrafeld) en Mendelejev (die alle chemische elementen wist te ordenen). Grard Westendorp is de grondlegger van de analyse van mensen aan de hand van woorden.

Leave a Reply

Required fields are marked *.